Skip to main content

USEIN KYSYTTYÄ


  • Mitä eroa on optikolla ja silmälääkärillä?

    Optikko on näön tutkimisen ammattilainen, jonka tehtävinä on tuottaa näönhuoltopalveluita ja toimia näkemisen asiantuntijana. Optikon koulutus painottuu näön tutkimiseen sekä näkemisen ja näköjärjestelmän haasteiden ratkaisemiseen.

    Silmälääkäri (silmätautien erikoislääkäri) on silmän ja näköjärjestelmän hoitoon ja kirurgiaan sekä silmäsairauksien ennaltaehkäisyyn perehtynyt erikoislääkäri, joka diagnosoi ja hoitaa silmän ja näköjärjestelmän sairauksia ja vammoja. Hänellä on yleislääkärin pohjakoulutus sekä ainakin viiden vuoden erikoistuminen silmätauteihin.

    Silmälaseja hankkiessasi asioit yleensä optikon kanssa. Tietyissä tapauksissa tavallinen näöntutkimus kuuluu silmälääkärille.

    Varaa aika optikolle, jos

    • tarvitset näöntarkastuksen ja silmälasit, eikä sinulla ole silmäsairauksia
    • tarvitset piilolasikontrollin
    • havaitset ongelmia näkemisessä
    • sinulla on toistuvia päänsärkyjä
    • kärsit kuivista silmistä.

    Varaa aika silmälääkärille, jos

    • tarvitset näöntarkastusta ja sinulla on silmäsairaus tai sinulle on tehty silmiin kohdistunut leikkaus
    • tarvitset alle 8-vuotiaan näöntarkastuksen
    • epäilet silmäsairautta.

  • Miten silmälaseja huolletaan ja puhdistetaan?

    Linssit puhdistetaan mieluiten joko linssinpuhdistusaineella tai kädenlämpöisellä, juoksevalla vedellä ja laimennetulla käsitiskiaineella. Kuivaus tehdään pehmeällä, puhtaalla ja nukkaamattomalla kankaalla tai paperilla.

    Muistathan, ettet koskaan laita silmälasilinssejä pöytää tai muuta kovaa pintaa vasten. Säilytä silmälaseja aina linssit ylöspäin.


  • Miten silmälasien huurtumista voi estää?

    Huurtumisen estämiseksi on olemassa huurteenestoaineita joko geelimäisenä tai suihkeina. Aineet levitetään tasaisesti koko linssin pinnalle ja annetaan kuivua hetken aikaa. Kun tuote on kuivunut linssin pintaan, linssi kiillotetaan pehmeällä ja puhtaalla mikrokuituliinalla tai paperilla. Käsittely tulee toistaa tietyn väliajoin, kun vaikutus on lakannut. Muistathan myös lukea ohjeet hyvin tuotepaketista.


  • Miksi käydä piilolinssi-kontrolleissa?

    Piilolinssikontrolleissa on hyvä käydä vähintään vuoden välein. Piilolinssikontrollien avulla varmistetaan, että piilolinssien käyttö jatkuu turvallisesti. Vuosikontrollissa määritetään piilolinssien uudet voimakkuudet sekä tarkistetaan mikroskoopilla silmän etuosien ja luomien kunto. Laillistettu piilolinssioptikko selvittää tutkimuksessa piilolinssien käyttötottumuksiasi ja käytön miellyttävyyttä sekä näkemisen tarkkuuden riittävyyttä erilaisissa arjen tilanteissa. Tarvittaessa hän tekee muutoksia voimakkuuksiin, linssityyppiin tai sen mittoihin.


  • Mitä ovat hajataitteisuus ja karsastus?

    Nämä kaksi asiaa mielletään hyvin usein yhdeksi. Hajataitteisuus on eri asia kuin karsastus.

    Hajataitteisuudella (astigmatismi) tarkoitetaan sitä, että silmän sarveiskalvo eli etupinta on epäsäännöllinen ja näin ollen tuottaa epätarkan kuvan verkkokalvolle kaikilta katseluetäisyyksiltä. Silmä ei pysty itse virhettä korjaamaan. Hajataittoa korjaavissa silmälaseissa on niin sanottu sylinterikorjaus.

    Karsastuksella (tropia tai foria) vastaavasti tarkoitetaan sitä, että silmät eivät kohdista samaan kohteeseen. Karsastustyyppejä on erilaisia. Yleisimmin karsastus ilmenee joko ulospäin- tai sisäänpäinkarsastuksena. Karsastus voi olla joko näkyvää eli ilmeistä tai piilokarsastusta. Karsastusta korjaavissa silmälaseissa on niin sanottu prismakorjaus.


  • Mitä on ikänäkö?

    Ikänäkö eli aikuisnäkö (presbyopia) on se totuus, jonka myöntämistä pyrimme ehkä lykkäämään jo pelkästään kansankieleen vakiintuneen ”ikänäkö”-termin takia. Mutta äläpä huolestu, sillä se on meillä jokaisella edessä, koska silmän oman linssin eli mykiön kimmoisuus heikkenee iän myötä. Lopulta se ei enää kykene tarkentamaan lähelle eli akkommodoimaan. Kukaan ei välty tältä luonnolliselta kehittymiseltä.

    Todellisuudessa mykiön kimmoisuus alkaa heikkenemään jo kahdeksan vuoden iässä. Tällöin vaikutukset ilmenevät vain muutaman sentin etäisyydellä silmästä. Tällöin puhutaan siis hyvin pienestä etäisyydestä, jota kukaan ei käytä, ja siksi oireita ei huomata. Vasta noin 35-45 ikävuoden tietämillä oireet huomataan, kun silmä ei jaksa enää tarkentaa luonnolliselle lukuetäisyydelle.

    Kun mietimme sitä, kuinka monta ikävuotta mahtuu kahdeksan ja 35-45 ikävuoden väliin, saamme iloksemme huomata, että kyse ei ole ikänäöstä vaan aikuistumisesta.


  • Milloin on aika hankkia monitehot?

    Monitehojen hankinta astuu kuvioihin, kun ikänäkö alkaa hankaloittaa elämää eli

    • kun sinun täytyy nähdä sekä kauas että lähelle eikä enää pelkkä kaukovoimakkuus riitä
    • kun kyllästyt laittamaan lukulaseja edes takaisin päähän ja pois riippuen siitä, pitääkö sinun nähdä lähelle vai kauas.

  • Mitä eroa on kaksitehoilla ja monitehoilla?

    Kaksitehot ovat ne lasit, joissa on alhaalla ”se näkyvä luukku”. Kaksitehoilla nähdään vain kauas ja lähelle. Monitehoista vastaavasti ei päälle päin huomaa, että niissä on useampaa voimakkuutta. Monitehoilla nähdäänkin kauko- ja lähipuolen lisäksi niin sanotuille välialueille (kuten auton mittaristoon, tietokoneelle, televisioon).


  • Kuka voi saada työlasit tai silmälasit työnantajan kustantamana?

    Työnantajan on hankittava ja annettava työntekijän käyttöön erikseen säädetyt vaatimukset täyttävät ja tarkoituksenmukaiset henkilönsuojaimet (Työturvallisuuslaki 738/2002, 15§ ja VNp 1407/1993). Myös työsuojalasit kuuluvat näihin suojaimiin. Mikäli tavalliset työsuojalasit eivät ole työntekijän näkökyvylle sopivat, on työnantajan kustannettava erityissuojalasit. Erityissuojalasit ovat työntekijän näkökyvyn mukaan hiotut silmälasit, jotka täyttävät suojalaseille asetetut direktiivit ja vaatimukset sekä työn vaatimukset.


  • Mitkä ovat erityistyölasit?

    Erityistyölasit ovat työnantajan kustantamat näyttöpäätelasit, jotka työntekijän on mahdollista saada, kun niille asetetut kriteerit täyttyvät direktiivin 90/270/ETY ja Valtioneuvoston päätöksen 1405/93 mukaisesti. Erityistyölasit eivät voi olla työntekijän ensimmäiset silmälasit ja niiden on poikettava työntekijän yleiskäytössä olevista silmälaseista voimakkuuden, linssityypin tai linssien asennuskorkeuden suhteen.


  • Voiko naarmuuntuneita linssejä korjata?

    Naarmuuntuneita linssejä ei valitettavasti pysty korjaamaan eikä myöskään linssejä, joissa pinnoitteet ovat menneet pilalle. Vaikka monesti tuntuisi luontevalta hioa naarmut linssin pinnalta pois, niin se ei ole mahdollista. Tällöin linssin optiikka muuttuu eikä se ole enää sinun voimakkuuksillesi tarkoitettu. Linssien pintahiomiseen tarvittaisiin myös omat laitteet, joita ei optikkoliikkeistä löydy.